24November2017

Indonesian English Japanese Korean

SItus BBPP Lembang

      e-pegawai        dss2a          dep-1a         dep-2a         e-SIPP         e-personeel         sim a         e-book         e-library

You are here: Home Publikasi Artikel Artikel Umum BALIK TI PANGUMBARAAN

BALIK TI PANGUMBARAAN

User Rating:  / 0
PoorBest 

bbppl-pangumbaraan1bbppl-pangumbaraan1Balik ti pangumbaraan adalah istilah dari basa sunda yang artinya pulang dari perantauan. Bila kita berbicara dan mendengar perantauan, pasti ingat kampung halaman tempat kelahiran kita.

Biasanya orang merantau merupakan tempat persinggahan sementara tempat mencari nafkah/bekerja yang pasti suatu saat akan kembali kekampung halaman baik kita maupun anak cucu kita, (kebo mulih pakandangan) dengan harapan mendapatkan hasil /untuk bekal hidup dihari tua untuk mewujudkan Keluarga yang bahagia dan sejahtera.

Kitu deui urang hirup di alam dunya lir ibarat keur ngumbara nugeus tangtu waktuna moal sabaraha lilana, biasa disebut sementara.

Tapi urang kadang tara sadar / sok poho yen urang teh bakal mulih kajati mulang ka asal dipundut kunu kagungan nyaeta ALLAH SWT (anu disebut maot tea).

Sakabeh jalma nu hirup di alam dunya kacida pisan betahna sabab loba pisan pangbibita tur sok kabebenjokeun boh kuharta, tahta/ atawa jabatan, munteu bisa mawana matak mopohokeun kana sagala kawajiban jeung larangan anu geus ditangtukeun ku agama atawa dirigama, kusabab kitu kudu bisa nyaimbangkeun jeung nyaring antara kabutuhan pikeun didunya jeung kabutuhan pikeun di akherat jaga anu waktuna kacida pisan lilana.

Kusabab kitu tong kajongjonan margi umurmah saha nuterang boa isuk atawa pageto urang dipundut kunu rahayu dicandak kunu kawasa anu disebut maot tea jeung paste bakal karandapan ku urang sadayana, moal bisa diengke engke jeung moal bias nyebut embung. Pan geus loba kacontoan ku dulur urang anu miheulaan mulang ti pangumbaraan (mulang ti alam dunya kaalam akherat), ari alatanana aya anu ngalaman gering heula jeung rea oge nu teu gering heula /keur jagjag belejag waringkas buta tulang buta daging.

bbppl-pangumbaraanbbppl-pangumbaraan

Pantun

Saeran dina kiteja

Sumurmah cipamanyoan

Pangeran tara bebeja

Umurmah teu kanyahoan

 

Saur kiyai

Kumpulkeun harta saloba lobana

Lir ibarat rek hirup sarebu tahun

Sing soson soson Ibadan

Lir ibarat urang rek maot poe isuk

 

 

Lamun dilenyepan netelakeun yen urang teh ulah poho pibekeleun engke di akherat jeung kudu aya kasaimbangan antara kahirupan didunya jeung di akherat.

Pikeun jalma anu tos maot pasti bakal nyorang anu disebut alam kubur anu poek mongkleng, pikakeueungeun, rupek pikeun jalma anu teu iman, tapi sabalikna pikeun jalma nu iman mah sabalikna alam kubur teh caang, lenglang, lalega, henteu rupek, genah tur tumaninah.

Saur ulama:

Netelakeun lamun dialam kuburna lancar geus tangtu ka alam akheratna oge bakal lancar,

tapi lamun dialam kuburna teu lancar /loba halangan

geus tangtu ka alam akheratna kurang lancer.

Auzubillahimindhalik.

Mugia urang sadayana dipasihan kalancaran, kumargi kitu urang ulah kamalinaan kabongboy kupangoloan/rarangken hiasan dunya, cul dogdog tinggal lgel /poho kukumpul pibekeleun pikeun engke di akherat, sabab engke urang bakal ditakon dipenta pertanggungjawaban sagala rupa anu geus dipilampah /dilakukeun dialam dunya, didinya urang moal bisa ngabohong sabab sakabeh anggota badan urang bakal ngajawab sakabeh pertanyaan, sareng moal aya anu nulungan iwal ti amal soleh nubisa nulungan kadiri urang .

Kumargi kitu hayu urang manfaatkeun sesa umur anu acan kasorang urang milampah dina jalan kasaean, ngajalankeun sagalarupi anu jadi kawajiban sareng ninggalkeun sagala hal anu dilarang ku agama, supaya urang kagungan bekel anu cukup pikeun balik ti pangumbaraan, nyaeta tialam dunya ka alam akherat.

Mugia urang sadayana, sepuh urang sadayana kenging pangampura sagala dosa, kenging rahmat dialam kuburna, kenging safaat dihari kiamat, kalebet umat kangjeng nabi Muhammad SAW, dijantenkeun ahli sorga, aamiin.

Hapunten kana sagala kakiranganana, sanes mamatahan ngojay kameri .

Seratan ieu hasil obrolan ti abah/kasepuhan anu seueur luangna “Jero tapak genteng kadek“ seueur pisan picontoeunana, anu ageung paedahna dina ngarambah sagara kahirupan, pikeun ngumpulkeun bekel keur balik ti pangumbaraan.

Tentang Kami

bbpp lembang kantor sampingbbpp lembang kantor samping

Motto kami:
           Taqwa dalam beragama,
           Santun dalam Berperilaku,
           Prima dalam Berkarya

Hubungi Kami

  • Kantor: Jl. Kayuambon 82
    Lembang, Bandung Barat
    Pos 40791 Jawa Barat, INA
  • Tel/Fax: (+6222) 2786234 - 2789783